7ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας
Τα νέα του Σχολείου μας
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 οι δύο μικρότερες τάξεις του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα υπέροχο μουσείο. Τόσο οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες του Α'1 και του Α'2 όσο και οι μεγαλύτεροι της Β' τάξης ήρθαν σε επαφή με τα ομορφότερα πλάσματα της φύσης, τα οποία φιλοξενούνται στο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτηνά, ερπετά, θηλαστικά, αλλά και ο σκελετός της φάλαινας είναι κάποια από τα οποία τους εντυπωσίασαν και τους δημιούργησαν διάφορες απορίες. Οι πληροφορίες που εξέλαβαν από τους ξεναγούς του μουσείου ήταν πολύτιμες.
Στα πλαίσια του προγράμματος Ακουστικής Οικολογίας στο μάθημα της Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, οι μαθητές μπήκαν σε ρόλους Μουσικών Επιστημόνων. Ερεύνησαν, ακροάστηκαν και αφουγκράστηκαν, έμαθαν νέες έννοιες, τις βίωσαν, τις αφομοίωσαν, προβληματίστηκαν και στο τέλος δημιούργησαν! Ήρθαν σε επαφή με τη φύση και το ακουστικό τους περιβάλλον αποκτώντας νέα οπτική στα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηχορύπανση και βρίσκουν λύσεις, οραματιζόμενα έναν καλύτερο και υγιές περιβάλλον.
Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία του πλανήτη μας. Φέτος, οι μαθητές της Α΄ τάξης σε μια δημιουργική προσπάθεια να ενσωματώσουν το πνεύμα της ημέρας στην εκπαίδευσή τους, συμμετείχαν σε πέντε διαφορετικούς σταθμούς εργασίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά και των κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας γιόρτασαν την συγκεκριμένη ημέρα στο μάθημα της μουσικής με μία σειρά δραστηριοτήτων βασισμένες στο μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Γκάτσου σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Επίκαιρο όσο ποτέ, τα παιδιά μπήκαν στην διαδικασία σύγκρισης του υγιούς περιβάλλοντος της αρχαιότητας με την μόλυνση της στεριάς και των υδάτων της σύγχρονης εποχής.
Οι μαθητές του σχολείου μας στο μάθημα των εικαστικών με την κυρία Κατερίνα Διακουμή, εμπνεύστηκαν μέσα από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, και συγκεκριμένα τον πουαντιγισμό δημιουργώντας φυσικά τοπία. Τα παιδιά ανακάλεσαν στην μνήμη τους εικόνες σχετικές με το φυσικό περιβάλλον και τον συνδυασμό των χρωμάτων των τοπίων. Με εφόδια την φαντασία τους και τους μαρκαδόρους τους αποτύπωσαν και την καθαρότητα και την απλότητα του αμόλυντου περιβάλλοντος. Μέσω των τεχνών τα παιδιά εκφράζονται και δημιουργούν προδίδοντας μέσα από τα έργα τους το όραμά τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων του σχολείου μας, η ΣΤ'2 τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα «Βιώσιμη Γαστρονομία» του ΚΕΠΕΑ Βοιωτίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Θήβας στο Λουτουφί Θηβών από την εκπαιδευτικό κ. Σοφία Παλάσκα.
Οι μαθητές του Ε2 στα πλαίσια του προγράμματος E-twinning στο μάθημα της πληροφορικής με υπεύθυνη προγράμματος Ειρήνη Ματσαγγούρα, πειραματίστηκαν με υλικά και δημιούργησαν τα δικά τους μοναδικά όμορφα θαλάσσια πλάσματα, όπως καρχαρίες, δελφίνια, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσιοι ίπποι, καβούρια, χταπόδια, μέδουσες, τσούχτρες κα., αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τα ζώα που επέλεξαν να δημιουργήσουν όπως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, την τροφή τους, τον τρόπο αναπαραγωγής τους και τους κινδύνους που τα απειλούν.