8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης “Γεώργιος Σκεπάρνης”

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2024
Θέματα: 
2024-2025
Νερό
Απορρίμματα
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

23.11.2024

 

Ο σχολικός κήπος είναι ένας χώρος στον οποίο οι μαθητές μπορούν να μάθουν για τη φύση και την καλλιέργεια φυτών μέσα από πρακτική εμπειρία. Αυτοί οι κήποι προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

Εκπαιδευτικά οφέλη: Οι μαθητές μαθαίνουν για τη βιοποικιλότητα, τους κύκλους της φύσης και τις γεωργικές πρακτικές.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Μέσα από τη φροντίδα των φυτών, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η υπευθυνότητα, η συνεργασία και η υπομονή.

22.11.2024
ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Στις 7-11-2024 διοργανώθηκε Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο: «Καλές πρακτικές ανάπτυξης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στιςσχολικές μονάδες της Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Η ΔιεύθυνσηΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Yπευθúνoυ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κας Β. Ιππέκη, στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση και εφαρμογή Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργάνωσε Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα:«Καλές πρακτικές ανάπτυξης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».

21.11.2024
ΑΦΙΣΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι μαθητές-τριες της ΣΤ2 τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν και έφτιαξαν μια αφίσα με ζωγραφιές και μηνύματα για την ισορροπημένη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, θέλοντας να μεταφέρουν το μήνυμα: <<Τρώμε σωστά και κινούμαστε, για να μεγαλώνουμε σωστά>>.

Πρωινό: Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Γάλα και γαλακτοκομικά κάνουν τα οστά μας γερά.

Τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες.

Προτιμούμε τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό.

Φυσική δραστηριότητα: Βοηθάει την υγεία μας.

 

21.11.2024

Ένα όμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι στήθηκε στην αυλή του 8ου δημ σχολείου Αμπελοκήπων. 

Κουτάκια ανακύκλωσης και μπάλες από χαρτί χρησιμοποιήθηκαν για να διαγωνιστούν οι μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης. Όποιος έριχνε περισσότερα κουτάκια έπερνε περισσότερους πόντους. Τελικά το ΣΤ2 μάζεψε τους περισσότερους πόντους και νίκησε.

 

 

Βαγγέλης Ρίζος δάσκαλος του Ε1 και                              συντονιστής της περιβαλλοντικής επιτροπής 

  του σχολείου.  

 

19.11.2024

Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ1 τάξης του σχολείου μας, επισκέφθηκαν πριν λίγο καιρό και βοήθησαν τους μαθητές/τριες του 7ου δημ σχολείου Αμπελοκήπων, να φυτέψουν δέντρα στην αυλή τους.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος "ΦΥΤΕΥΩ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ, ΔΙΝΩ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΓΗ".

Επίσης με τη βοήθεια του δασκάλου Βαγγέλη Ρίζου συμμετέχουμε στο "Δίκτυο Σχολείων" του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που έχουμε δημιουργήσει για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στην εκπαίδευση. 

16.11.2024

Σε μία γωνιά της αυλής του σχολείου μας, τα παιδιά του Ε1 με τη βοήθεια της δασκάλας των εικαστικών, δημιούργησαν έναν όμορφο "Βραχόκηπο".

Αρχικά τοποθέτησαν τις πέτρες σε διαφορετικά επίπεδα, μετά πρόσθεσαν φυτόχωμα, δύο μικρά πήλινα πυθάρια σε πλάγια θέση  και τέλος φύτεψαν τα λουλούδια. 

Ο Βραχόκηπός μας πλέον περιλαμβάνει παχύφυτα, κάκτους, αρρωματικά φυτά (λεβάντα, μέντα, ρίγανη, δεντρολίβανο) και καλλωπιστικούς θάμνους που δίνουν χρώμα και ανθοφορία.

Αργότερα θα κατασκευαστεί και ένα μικρό ρυάκι που θα ομορφύνει ακόμα περισσότερο το ωραίο μας έργο.

14.11.2024

Παρουσία τάξεων και από τα γειτονικά σχολεία (7ο Αμπελοκήπων και 1ο Μενεμένης), έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο θερμοκήπιο μας. 

Συγκεκριμένα ο μελισσοκόμος που προκαλέσαμε μας εξήγησε αναλυτικά πως γίνεται η παραγωγή μελιού και η εκτροφή και φροντίδα των μελισσών. 

Με τη βοήθεια μιας άδειας κυψέλης, μιας στολής μελισσοκόμου, ενός καπνιστηριού και πλήθος άλλων εργαλείων, οι μαθητές/τριες κατανόησαν πλήρως τη διαδικασία της ανάπτυξης και ζωής του θαυμαστού κόσμου των μελισσών καθώς και των προϊόντων που παράγουν (μέλι, πρόπολη, βασιλικό πολτό).

13.11.2024

Κάποτε στέκονταν τρία μικρά δέντρα στην κορυφή ενός λόφου και ονειρευόταν τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν...

Εικαστική απεικόνιση των δέντρων στην είσοδο του σχολείου μας. 

 Με την βοήθεια των μαθητών και την επίβλεψη της δασκάλας των εικαστικών δημιουργήσαμε μια λιτή ως προς τις φόρμες και απλή ως προς την εφαρμογή, εικόνα τριών δέντρων. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα πλαστικά, ακρυλικα χρώματα, φέρνοντας έτσι την εικόνα της φύσης πιο κοντά στο σχολείο. 

11.11.2024

Η διατροφική πυραμίδα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Απεικονίζει τις διάφορες ομάδες τροφίμων και τη συχνότητα κατανάλωσής τους για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

11.11.2024

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ που διοργανώνει ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης FOLLOW GREEN. 

Παρουσία του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του φετινού διαγωνισμού. 

Τα παιδιά μαζεύουν ανακυκλώσιμα υλικά μειώνοντας τα απορρίμματα και καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση. 

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. 

Σελίδες

8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης “Γεώργιος Σκεπάρνης”

Διεύθυνση : Σκεπάρνη 1Α, τ.κ. 56123

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης

Τηλ: 2310 734180

Email: 8dimamp@sch.gr

Κάθε χρόνο το σχολείο μας υλοποιεί αρκετές δράσεις «αειφόρες», «περιβαλλοντικές» «οικολογικές», δημιουργώντας ένα σχολείο που καλλιεργεί τον σεβασμό για τη προσωπικότητα του καθενός, τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο και τον σεβασμό για το περιβάλλον. Συμμετέχουμε σε πολλά καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα (ανάπτυξη σχολικού κήπου, φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, πράσινες γειτονιές), πανελληνίους εμβέλειας διαγωνισμούς (ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΡΟΦΗ-ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ, 1ο βραβείο παραμυθιού), πραγματοποιούμε συνεργασίες με το Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης (πρόγραμμα ανακύκλωσης), με φορείς και οργανισμούς και διοργανώνουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις εντός και εκτός πόλεως με την αμέριστη βοήθεια των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών μας που ενισχύουν τις γνώσεις των μαθητών ενώ ταυτόχρονα αποτελούν άνοιγμα του σχολείου στην ευρύτερη τοπική κοινότητα.

 Ως αειφόρο σχολείο εννοείται το σχολείο εκείνο το οποίο μέσω της οργάνωσης, της λειτουργίας και υπόστασής του, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο καλής πρακτικής για τους μαθητές και την κοινωνία, να παρέχει γνώσεις και να καλλιεργεί δεξιότητες στους μαθητές, ώστε να τους καταστήσει ικανούς να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας ικανά να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να συνδιαμορφώνουν το μέλλον με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας.

Η επιλογή της θεματικής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος βασίστηκε στο ενδιαφέρον που δείχνει η εκπαιδευτική κοινότητα με την υλοποίηση Προγραμμάτων Π.Ε. στη θεματική της βελτίωσης και αναβάθμισης του σχολικού περιβάλλοντος, της προστασίας του πρασίνου, των δασών, του κλίματος και εν γένει του περιβάλλοντος. Η συνειδητοποίηση του κατεπείγοντος χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθιστά επιτακτική την εκπαίδευση των μαθητών/τριών σε θέματα πρόληψης της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και της ποιότητας ζωής μέσα από ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης, βελτίωσης ή αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Στοχεύουμε

Στην  καλλιέργεια συνειδητής περιβαλλοντικής παιδείας και αγωγής, οικολογικής συνείδησης και ανάπτυξης κώδικα αξιών απέναντι στο περιβάλλον. Ενθαρρύνουμε τους μαθητές να αλλάξουν στάση και αξίες για τη ζωή και τη φύση.

Στην ενεργή σύνδεση της σχολικής πράξης με το περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του και στην ευαισθητοποίηση και σύνδεση των θεμάτων περιβάλλοντος, με τις γνώσεις του σχολείου.

Να γνωρίσουν οι μαθητές το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να συνειδητοποιήσουν τη σχέση του ανθρώπου με αυτό. «Έτσι θα ευαισθητοποιηθούν και θα νιώσουν πως ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να κακοποιεί τη φύση, γιατί με αυτόν τον τρόπο προκαλεί την καταστροφή του, αφού και ο ίδιος αποτελεί ένα μέρος της.»

Να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στο περιβάλλον, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, γνωριμία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Να γνωρίσουν οι μαθητές τις βιολογικές καλλιέργειες σε σχέση της με την προστασία του περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη μιας περιοχής.

Να αναπτύξουν δεξιότητες παρατήρησης, καταγραφής και επεξεργασίας των πληροφοριών που συλλέγουν άμεσα με τις εμπειρίες τους

Να βοηθηθούν στην έκφραση του προσωπικού τους ταλέντου (σχεδιάζουν – ζωγραφίζουν – δημιουργούν αφίσες, γράφουν στίχους, παίζουν μουσική, υποκρίνονται παίζοντας ρόλους)

Στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας και οικολογικής συνείδησης μέσω της δυνατότητας επαφής με τη φύση

Στην ανάπτυξη της ιδέας της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας ζωής και της καλλιέργειας των αντίστοιχων κοινωνικών αξιών

Στην οικοδόμηση βιωματικών σχέσεων «κοινότητας» μεταξύ των μαθητών και μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων που δημιουργούνται από τη συνεργασία.

Στη βοήθεια προς τους μαθητές, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου επαγγελματικού τους προσανατολισμού και της κοινωνικοποίησής τους, για τον καθορισμό της μετέπειτα συνολικής στάσης ζωής τους και για τις επαγγελματικές επιλογές τους,

Στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα οικολογικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα και ότι χρειάζεται διεθνής προσπάθεια για τη λύση τους.

Στην ανάπτυξη ομαδικότητας, συνεργασίας, πρωτοβουλίας και ερευνητικής διάθεσης.

στην κατανόηση της έννοιας της Αειφόρου Ανάπτυξης

Διεύθυνση: 
Σκεπάρνη 1A
561 23 Θεσσαλονικη