Ποιότητα ζωής: υγιεινή και διατροφή

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, τα παιδιά της Δ΄ τάξης, δέχθηκαν την επίσκεψη της διατροφολόγου κ. Γιαννίτση Δήμητρας, κατόπιν πρόσκλησης του δασκάλου τους, κ. Σταύρου Μελίνη. Η διατροφολόγος  ανέλυσε στα παιδιά τα οφέλη και την αξία της σωστής και υγιεινής διατροφής στη ζωή μας, ενώ ακολούθησε συζήτηση, όπου και απαντήθηκαν διάφορες ερωτήσεις τους. Στο τέλος της παρουσίασης, οι μαθητές/τριες ζωγράφισαν τις ομάδες τροφίμων, που συνθέτουν την πυραμίδα της σωστής διατροφής.

Θέλοντας να συνδυάσουμε την θεωρητική αυτή παρουσίαση με μια βιωματική δράση και έχοντας προηγουμένως συζητήσει για την διατροφική αξία του ελαιολάδου, που άλλωστε αποτελεί και τη βάση της μεσογειακής διατροφής, αποφασίσαμε να οργανώσουμε το μάζεμα της ελιάς, που υπάρχει στον κήπο του σχολείου μας, μιας και αυτή την εποχή γίνεται η συγκομιδή του ελαιόκαρπου.

Στρώσαμε λοιπόν στον κήπο μας το λιόπανό μας, πήραμε και δύο “λούρους” (τα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για το μάζεμα της ελιάς) και αφού πρώτα μιλήσαμε για την ελιά, τον καρπό της και τον τρόπο συγκομιδής του, αρχίσαμε το μάζεμα του ευλογημένου αυτού καρπού. Στην προσπάθεια αυτή των μαθητών/τριών της Δ΄ τάξης, βοήθησαν και τα παιδιά των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Μέσα σε λίγο χρόνο, μαζεύτηκαν περίπου 10 κιλά ελιές. Οι ελιές αυτές θα τεθούν σε αποθήκευση, έτσι ώστε στο προσεχές μέλλον να αξιοποιηθούν για την παρασκευή δύο μεγάλων ελιόψωμων, τα οποία και θα μοιραστούν στους/στις εκπαιδευτικούς και στους/στις μαθητές/τριες του σχολείου μας, προκειμένου όλοι/όλες μας να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας!

Συγγραφέας: 
olgamakr