Ομορφαίνουμε το Σχολείο με τις τοιχογραφίες μας

Το σχολικό έτος 2023 – 2024 στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών Τεχνών, στο 22º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας υλοποιήθηκαν εξαιρετικές δραστηριότητες, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με την συμμετοχή των παιδιών σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Εικαστικός: Θεοδώρα Χανδρινού. Οι τοιχογραφίες μας στους εξωτερικούς τοίχους των προαύλιων τοίχων ήταν  μια από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες!

Στοχοθεσία

Μέσα από την βιωματική διδακτική εμπειρία της Τέχνης, βασικοί στόχοι ήταν:

* Η ενεργοποίηση όλων των παιδιών και η συμπερίληψη στην γνώση του αντικειμένου των Εικαστικών. * Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά. * Να κάνουμε τα Σχολεία μας πιο όμορφα. * Να κατανοήσουν οι μαθητές και μαθήτριες την δύναμη της συνεργασίας και της συμμετοχής, σε δράσεις που βελτιώνουν το περιβάλλον που ζούμε. * Να αγαπήσουν την Τέχνη και να καλλιεργήσουν δεξιότητες ζωής. * Η καλλιέργεια του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών. * Η καλλιέργεια σεβασμού απέναντι στην δημιουργία και η κατανόηση της ορθής συμπεριφοράς στους κοινόχρηστους χώρους. * Μέσα από την δημιουργία ομαδικής εργασίας σε μεγάλο μέγεθος να γνωρίσουν τα παιδιά διαφορετικές εικαστικές τεχνικές. * Το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία, με την διάχυση των αποτελεσμάτων και η αλληλεπίδραση Σχολείων.

Στάδια υλοποίησης

Στην Διευθύντρια του 22ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας κ. Κωνσταντίνα Μποζονέλου έγινε αίτημα και εκφράστηκε η πρόθεση να υλοποιήσουμε τοιχογραφίες, στο πλαίσιο των Εικαστικών μαθημάτων και των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας. * Η δραστηριότητα αγκαλιάστηκε και αγοράστηκαν τα υλικά. * Τα παιδιά είχαν μεγάλο ενθουσιασμό και ετοιμάσαμε προσχέδια στις τάξεις με προτεινόμενα θέματα. * Με δημοκρατικό διάλογο αποφασίσαμε να φιλοτεχνήσουμε δέντρα. * Με στόχο την δημιουργική αλληλεπίδραση των δύο Σχολείων τα δέντρα μετέφεραν τις μικρές ιστορίες που έγραψαν τα παιδιά και μηνύματα φιλίας. * Αφιερώθηκαν αντίστοιχα μαθήματα στις τάξεις. * Όλοι χαρήκαμε την διαδικασία υλοποίησης. * Λάβαμε θετικότατα σχόλια  από τους  γονείς και κηδεμόνες, που παρευρέθηκαν στα Σχολεία, για τις εορταστικές εκδηλώσεις λήξης του σχολικού έτους.

Συμπέρασμα από την υλοποίηση

Τα παιδιά αισθάνθηκαν χαρά που το Σχολείο μας έγινε πιο όμορφο, χάρη στην βιωματική τους δράση. Κατανόησαν την αξία της καλαισθησίας και την σημασία να υπάρχουν ωραίες εικόνες γύρω μας, που ενισχύουν θετικά την ψυχολογία και την υγεία όλων.  Βίωσαν τον θετικότατο αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή μας ζωή η δημιουργικότητα.

Η τοιχογραφία μας στο 22º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας έκανε το Σχολείο μας καλύτερο και έδωσε έμπνευση στα παιδιά. Μετά από την εμπειρία που είχαν, δημιούργησαν αυτοσχεδιασμούς και μικρές ιστορίες με θέμα το δικό τους δέντρο! Επιπλέον, η δραστηριότητα ενεργοποίησε τα παιδιά των μεγάλων τάξεων και συνεργαστήκαμε ώστε να διορθώσουμε παλαιότερες ζωγραφιές, φθαρμένες από τον χρόνο, στους εξωτερικούς τοίχους του Σχολείου μας!

Δείτε περισσότερα στο Εικαστικό ιστολόγιο:

https://blogs.sch.gr/arteducate/2024/06/04/omorfainoyme-to-scholeio-me-tis-toichografies-mas/

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις εξαιρετικές τους προσπάθειες!! Θεοδώρα Χανδρινού

Συγγραφέας: 
Θεοδώρα Χανδρινού