H “αναπηρία δίπλα μας” Μαθαίνοντας για τη διαφορετικότητα

Μαθαίνοντας για τη διαφορετικότητα  H “αναπηρία δίπλα μας”

https://blogs.sch.gr/niprizartri/2024/03/22/h-quot-anapiria-dipla-mas-quot/

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν ενοχλούνται απο την “αναπηρία δίπλα μας” ,αρκεί να τους διδάξουμε συμπεριφορές!

Ενα καταπληκτικό κατάμαυρο σκυλάκι “η γλυκούλα Πούμα” ειδικά εκπαιδευμένο να βοηθάει άτομα με αναπηρία, συνοδευμόμενο απ τον εκπαιδευτή σκύλων dog therapy κ Τάσο Κρικέλη και δυο υπέροχα παιδιά (η Βιβή και ο Αχιλλέας) από το ” ΚΔΑΠ με Αγάπη Τρικάλων” συνοδευμόμενα απο την υπεύθυνη του κ Μαρία Τσιτσούλα και την γυμνάστρια ειδικής αγωγής κ Χριστίνα Μπαλλά , επισκέφτηκαν χθες το Νηπιαγωγείο Ριζαριού και έκλεψαν τις εντυπώσεις παιδιών και εκπαιδευτικών !

Η επίσκεψη είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σκοπός της ήταν να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι και τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες με όλους εμάς .Όσο για σκυλί, τα παιδιά έμαθαν ότι υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ,όπως η Πούμα που καθοδηγούμενα απο τον εκπαιδευτή τους βοηθούν τα άτομα με αναπηρία με διάφορους τρόπους .Ένα απο αυτά είναι και το ότι μπορούν να παίξουν μαζί τους ,εξασκώντας λεπτή και μη κινητικότητα χεριών η ποδιών ή σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν σκυλιά που οδηγούν τυφλά άτομα.

Μπήκαμε όλοι στη θέση αυτών των ατόμων και συμμετείχαμε σε παιχνίδια με πρωταγωνίστρια την Πούμα. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση αυτή και πρέπει να σεβόμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτούς τους ανθρώπους!

Κι αφού τέλειωσε το παιχνίδι μας ήταν δίκαιο να προσφέρουμε στην Πούμα λίγο νεράκι να ξεδιψάσει μετά από τόσο τρέξιμο που έκανε ψαχνοντας το μπαλάκι που πετάξαμε όλοι στο Νηπιαγωγείο!

Ευχαριστούμε θερμά όλη την ομάδα και την Πούμα μαζί ,για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και την επίσκεψη στο σχολείο μας. Γιατί μέσα απο δραστηριότητες αλληλεπίδρασης με άτομα με αναπηρία ,τα παιδιά κατανοούν καλύτερα την “αναπηρία δίπλα μας”

Συγγραφέας: 
Anna Magkiosi