"Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη" ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Δήμου στο σχολείο μας

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Δήμου "Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη" ξεκίνησε χθες στα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου. Το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω στα θέματα της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων με την εφαρμογή της διαλογής και της επαναχρησιμοποίησης, εγκαινίασε στο σχολείο μας ο ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Σπανουδάκης.

Ο κ. Σπανουδάκης, αφού ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής, συζήτησε μαζί τους για την αξία της καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνήθειας και την ενεργό εμπλοκή των μαθητών στην προστασία των περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα "Αλλάζω συνήθειες, σώζω τον πλανήτη" περιλαμβάνει δράσεις ευαισθοτοποίησης μέσα και έξω από το σχολείο, συνεργασία με φορείς και περιβαλλοντούς οργανισμούς, βιωματικές επισκέψεις, εικαστικούς διαγωνισμούς καθώς και μαραθώνιο διαγωνισμό ανακύκλωσης. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού ανακύκλωσης η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης μας προμήθευσε με εσωτερικούς κάδους ανακύκλωσης (για χαρτί, πλαστικό, καπάκια και οργανικά) και με σακούλες αντίστοιχου χρώματος, καθώς και με εξωτερικούς κάδους (για χαρτί και πλαστικό). Ο Δήμος θα συγκεντρώνει και θα ζυγίζει τις ποσότητες αυτές και στο τέλος του προγράμματος σε ειδική εκδήλωση θα βραβευθούν τα τρία πρώτα σε ποσότητες ανά μαθητή Δημοτικά Σχολεία. 

Θεωρούμε πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης και υπεύθυνης κοινωνίας καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις που θα τους εφοδιάσουν για το μέλλον, όχι μόνο στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της συλλογικής δράσης. Και όπως τόνισε και ο κ. Σπανουδάκης, η δράση μπορεί να φαίνεται "ένα μικρό βήμα" για την προστασία του πλανήτη, ο αντίκτυπος όμως θα είναι σημαντικός καθώς ενισχύει την έννοια της ενεργούς συμμετοχής των νέων σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Συγγραφέας: 
Φωτεινή Γιαννού