ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΛΗ (2)

Από την προηγούμενη σχολική χρονιά, σκοπός του προγράμματος ήταν να αξιοποιηθούν, να ομορφύνουν & να γίνουν βιώσιμες οι σχολικές αυλές αλλά και οι σχολικοί μας χώροι (εσωτερικοί & εξωτερικοί). Ο βασικός/άμεσος στόχος μας έχει επιτευχθεί και για αυτή τη σχολική χρονιά. Παράλληλα, καταφέραμε και τους επιμέρους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής. Οι μαθητές/τριες μας κατανόησαν βασικές περιβαλλοντικές έννοιες & όρους, διαμόρφωσαν φιλοπεριβαλλοντικές συνήθειες, υιοθέτησαν συμπεριφορές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, καλλιέργησαν την περιβαλλοντική συνείδησή τους και ανέπτυξαν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και να προτείνουν τρόπους επίλυσής τους. Βασική μέθοδος για το Περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα ήταν η βιωματική. Οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να δράσουν καθ’όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων ελεύθερα, να πάρουν πρωτοβουλίες, να συζητήσουν, να βρουν λύσεις, να συνεργαστούν. Τα παραπάνω τα έκαναν τόσο για να αποφασίσουν τους τρόπους που θα προτείνουν για να αλλάξουν/ομορφύνουν τα σχολεία τους αλλά όταν σχολιάζαμε τοπικά και διεθνή περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι συνεργατικές πρακτικές & οι διαθεματικές προσεγγίσεις βοήθησαν τους μαθητές μας να αγαπήσουν το περιβάλλον μας και να βρουν τρόπους να το προστατέψουν.

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος: Ημερήσιοι καθαρισμοί αυλών & κήπων των σχολείων, Τοποθέτηση σπόρων & φυτών σε παρτέρια, γλάστρες, κήπους, Πολυήμερη περιβαλλοντική εκδρομή (Κέρκυρα) & επίσκεψη στο ΚΠΕ Λευκίμμης, Διαδικτυακές επισκέψεις & επισκέψεις δια ζώσης σε ΚΠΕ, Θεματικές δραστηριότητες (Χριστούγεννα: δημιουργία γουριών, Φεβρουάριος: δημιουργία σκουλαρικιών, Πάσχα: δημιουργία λαμπάδων), Συνεργασία και κοινές συναντήσεις & δράσεις με τις περιβαλλοντικές ομάδες του 2ου και 3ου Γυμνασίου (μέσω της ΠΟΜΙ-Περιβαλλοντικής Ομάδας Μαθητών Ιεράπετρας)

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δραστηριοτήτων το παραγόμενο υλικό ήταν: Αφίσες για περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, Καθαρισμός αυλών & κήπων, Κατασκευή τελάρων-γλαστρών, Φύτευση σπόρων στους κήπους και στα παρτέρια του 1ου, 2ου & 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.

Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 συνεργαστήκαμε με τους εξής φορείς: ΚΠΕ Βάμου, ΚΠΕ Καρπενησίου, ΚΠΕ Νεάπολης-Ιεράπετρας, ΚΠΕ Αρχανών, ΚΠΕ Ι.Μ.Χρυσοπηγής, ΚΠΕ Λευκίμμης, ΚΠΕ Μεσολογγίου,  Περιβαλλοντική οργάνωση WE4ALL, Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Οικολογικά Σχολεία, Δήμος Ιεράπετρας.

 

 

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΥ