Θεόφιλος Παπάνης : Ο πρώτος Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Θερμής
> Ο Θεόφιλος Παπάνης είχε στα χέρια του τα εκπαιδευτικά πράγματα της Θερμής επί μία 25ετία (1898 -1925). Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Αγιάσου και ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου χωρίς να είναι δάσκαλος. Τότε οι μορφωμένοι-που ήταν ελάχιστοι- μπορούσαν να διδάξουν στα παιδιά γραφή και ανάγνωση.
> Ο Θεόφιλος διέμενε στη Κωνσταντινούπολη , όπου είχε πάει για σπουδές . Στην Αγιάσο πήγαινε μόνο τα καλοκαίρια. Εκεί γνώρισε την όμορφη, μορφωμένη και ευκατάστατη Μαριγώ Μακρή από τη Θερμή, που είχε πάει με τους γονείς της τον Δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο για τη Παναγία. Ο έρωτας μεταξύ τους υπήρξε κεραυνοβόλος .
> Οι γονείς της Μαρίας δέχτηκαν τη πρόταση γάμου του Θεόφιλου με έναν όρο: Να μείνει στη Θερμή . Η Μαρία ήταν μοναχοκόρη και μοναχοπαίδι και την ήθελαν κοντά τους. Ο Θεόφιλος, που μιλούσε Γερμανικά και Γαλλικά και έπαιζε μαντολίνο, δέχτηκε αφήνοντας μια σπουδαία καριέρα στη Κωνσταντινούπολη.
> Ο Θεόφιλος Παπάνης πέθανε το 1925, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. Με την σύζυγό του απέκτησαν δύο κορίτσια : την Ευαγγελία, (σύζυγο αργότερα του Στρατή Πισπίνη-που τον διαδέχτηκε στη Διεύθυνση του σχολείου ) και τη Κατινούλα, που ήταν άτυχη και έφυγε από τη ζωή μόλις 11 ετών, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του παππού της. Ήταν γεννημένη 1915.
# Το πόσο μπροστά έβλεπε ο Θεόφιλος Παπάνης φαίνεται από την εκπαίδευση της μεγάλης του κόρης Ευαγγελίας, μετέπειτα συζύγου του Στρατή Πισπίνη. Μόλις τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο της Θερμής την έστειλε στη Μυτιλήνη, όπου έμαθε Γαλλικά, Μουσική και Οικοκυρική. Μιλούσε άπταιστα Γαλλικά κι έπαιζε κιθάρα, πράγματα εξαιρετικά σπάνια για τα δεδομένα της εποχής.
..............................................................................
@@ Από το ημερολόγιο-ατζέντα που κυκλοφόρησαν φέτος (με υλικό από το πρόγραμμα "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" ) το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.