Διαδικασία Αποξήρανσης και παραγωγής αρωματικών ειδών.
Γραπτή Εργασία μαθητών της ομάδας των οικολογικών σχολείων.
Διαδικασία Αποξήρανσης και παραγωγής αρωματικών ειδών.
Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα
Η καλύτερη μέθοδος για να διατηρήσουμε το άρωμα και το χρώμα από τα φύλλα και τα άνθη των φρέσκων αρωματικών φυτών είναι η αποξήρανση στον αέρα. Σίγουρα, τα αποξηραμένα βότανα δεν μπορούν να φτάσουν τα φρέσκα τόσο σε άρωμα όσο και σε χρώμα, όμως με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Ανάλογα το αρωματικό φυτό, το πάχος των φύλλων του, σε ποιο στάδιο άνθισης είναι τα λουλούδια του, επιλέγουμε τη διάρκεια και την ένταση της αποξήρανσης ώστε να μην αποξηραθούν υπερβολικά και χάσουν μέρος του αρώματος τους αλλά παράλληλα να μην παραμείνει ανεπιθύμητη υγρασία που μπορεί σταδιακά να τα αλλοιώσει κατά την αποθήκευση τους.
Πότε συγκομίζουμε για να αποξηράνουμε τα αρωματικά βότανα;
Για κάθε είδος αρωματικού φυτού, υπάρχει ένα ξεχωριστό στάδιο που έχει το δυνατότερο άρωμα κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου. Σε αυτή τη φάση, που τα αρωματικά και βότανα έχουν τη μέγιστη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια και ρητίνες, είναι η κατάλληλη εποχή για να τα συλλέξουμε και να τα αποξηράνουμε. Για παράδειγμα, η μέντα, ο δυόσμος και ο βασιλικός καλό είναι να μαζεύονται πριν ανθίσουν ενώ η ρίγανη, η μαντζουράνα, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο όταν τα λουλούδια τους είναι σχεδόν ανοικτά στις αρχές της άνθισης. Για την αποξήρανση των φύλλων του δεντρολίβανου μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε εποχή ενώ για τα άνθη του φασκόμηλου τα κόβουμε όταν τα λουλούδια στην κορυφή είναι σχεδόν ανοικτά και μετά από ένα μήνα συλλέγουμε τα φύλλα του. Σχετικά με τα μυρωδικά της κουζίνας, μαϊντανό, άνηθο και κόλιαντρο, τα μαζεύουμε πριν την άνθιση αν θέλουμε να τα αποξηράνουμε.
Ποια είναι το κατάλληλο μέρος για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών;
Αν και φαίνεται πολύ ωραίο να αποξηραίνουμε τα αρωματικά φυτά μας σε μάτσα και να τα κρεμάμε ανάποδα μέσα στην κουζίνα μας, όμως δεν το προτείνουμε λόγω των ακατάλληλων συνθηκών από υψηλών θερμοκρασιών, της ηλιοφάνειας καθώς και των διάφορων οσμών της κουζίνας που θα μπερδευτούν με τα αρώματα των βοτάνων. Κατάλληλο μέρος, είναι ένα δωμάτιο ή μια αποθήκη, με χαμηλό φωτισμό (χωρίς δηλαδή να το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου), με καλό αερισμό και χωρίς πολλές σκόνες. Αν το δωμάτιο δεν έχει πολύ καλό αερισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα για να ανακυκλώνει τον αέρα. Αν το διαθέσιμο μέρος για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών είναι σχετικά φωτεινό ή έχει αρκετές σκόνες, μπορούμε να κρεμάσουμε σε μάτσα τα αρωματικά φυτά και να τα καλύψουμε με χάρτινες σακούλες, αρκετά μεγάλες και με τρύπες, για να τα προστατεύσουμε από τον ήλιο και το σκόνισμα και να τους εξασφαλίζουμε παράλληλα καλό αερισμό.
Ποια είναι η διαδικασία αποξήρανσης των αρωματικών φυτών;
H πιο κατάλληλη ώρα συγκομιδής των αρωματικών φυτών για αποξήρανση είναι κατά την διάρκεια του πρωινού αφού έχει φύγει η πρωινή υγρασία από τα φυτά. Αφού τα ξεπλύνουμε στη συνέχεια και τα αφήσουμε να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, τα δένουμε με σπάγγο και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοινί που έχουμε βάλει στον κατάλληλο χώρο που έχουμε επιλέξει. Κάθε 2-3 μέρες ελέγχουμε τα αρωματικά βότανα και παρακολουθούμε τη σταδιακή μείωση της υγρασίας. Αν για κάποιο λόγο παραμένουν τα βότανα υγρά πρέπει να αυξήσουμε τον αεριμό του χώρου ανοίγοντας επιπλέον παράθυρα ή χρησιμοποιώντας πρόσθετους ανεμιστήρες. Αν τα έχουμε καλύψει με χάρτινες σακούλες, ίσως πρέπει να ανοίξουμε μεγαλύτερες τρύπες ή να τις απομακρύνουμε τελείως. Για να διαπιστώσουμε αν τα αρωματικά βότανα έχουν πλήρως αποξηρανθεί, θα πρέπει όταν τα τρίβουμε απαλά με τα δάκτυλα μας, να γίνονται μικρά κομματάκια. Αν κατά το τρίψιμο γίνονται σκόνη, αυτό σημαίνει ότι η αποξήρανση κράτησε παραπάνω και έχουμε χάσει μέρος του αρώματος των βοτάνων. Αν δεν είμαστε πάντως σίγουροι ότι τα βότανα έχουν πλήρως αποξηρανθεί, βάζουμε μικρά κομματάκια σέ ένα γυαλινο βαζάκι και το τοποθετούμε στον ζεστό ήλιο. Αν δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του βάζου, αυτό σημαίνει ότι τα βότανα μας χρειάζονται πρόσθετο χρόνο αποξήρανσης. 4. Κι ένα μυστικό για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών Αν και κάποιοι χρησιμοποιούν για την επιτάχυνση της αποξήρανση των αρωματικών φυτών τον αφυγραντήρα, τον φούρνο της κουζίνας ή ακόμα και το φούρνο των μικροκυμάτων, θα σας προτείναμε να το αποφύγετε. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε τη διαδικασία της αποξήρανσης και το πιο πιθανό είναι να ξεράνετε υπερβολικά τα αρωματικά βότανα και νά χάσετε σημαντικό ποσοστό του αρώματος καθώς και τη ζωντάνια του χρώματος που έχουν. Ίσως να άξιζε να το δοκιμάσετε σε μόνο σε μέρη που έχουν υπερβολική υγρασία και είναι σχεδόν ανέφικτη η αποξήρανση των αρωματικών φυτών στον αέρα.
Αποθήκευση
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποξήρανσης, τα μυρωδικά πρέπει να κλείνονται σε αεροστεγή γυάλινα ή πήλινα δοχεία και να προστατεύονται από την υγρασία, τον αέρα και το φως. Μην τα αποθηκεύετε ποτέ σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία, γατί μπορεί να πιάσουν υγρασία.
Προσοχή: Τις πρώτες μέρες πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα βαζάκια μήπως εμφανιστεί υγρασία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία αποξήρανσης (για λιγότερο χρόνο, βέβαια) ώστε να μη δημιουργηθεί μούχλα.
Βάζετε πάντα ετικέτες και ημερομηνία στα βότανά σας. Τα φύλλα και τα άνθη, όταν αποξηραθούν, διατηρούνται περίπου 12-18 μήνες, ενώ οι ρίζες και οι φλούδες περίπου 2 χρόνια.
Τα αποξηραμένα μυρωδικά χρησιμοποιούνται κατά ένα τέταρτο έως και ένα τρίτο σε μικρότερη δόση απ ό,τι τα φρέσκα, γιατί στα πρώτα εμφανίζονται γευστικά εντονότερες οι καυτερές, στυφές και πικρές ουσίες. Διαβάστε περισσότερα για τη φύλαξη των μπαχαρικών και των βοτάνων στο άρθρο μας: “Μπαχαρικά και βότανα: διατηρήστε τα φρέσκα“
Συνταγές με αρωματικά φυτά & βότανα!
Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά είναι αναμφίβολα μέρος της ζωής μας. Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη μία "συλλογή" με κάποια από αυτά. Κάποιοι μόνο για να τα μυρίζουν, άλλοι για το φαγητό ενώ άλλοι τα έχουν μόνο για καλλωπιστικούς λόγους.
Παρακάτω θα βρείτε τις ιδιότητες τους και κάποιες ιδέες για να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας αρωματικά σε νόστιμες παραλλαγές!
Δυόσμος - ή δύοσμος ο πιπερώδης - Menta Viridis
Ανήκει στην οικογένεια της μέντας (πράσινη μέντα)
Χρήση:
Εσωτερική: είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο εάν μασήσουμε τα φύλλα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική (κεφτέδες, σάλτσες, ξίδια κλπ).
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά μερικά φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπρίκι καυτό νερό και το αφήνουμε μισή ώρα.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου. Σε αποστήματα βάζουμε σκόνη από τριμμένα φύλλα. Ο δυόσμος χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία, τη μυροποιία, τη ζαχαροπλαστική κλπ.
Θυμάρι - Θύμος ο κοινός - Thymus Vulgaris
Χρήση:
Εσωτερική: συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης, σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό στις ελιές.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα με μπρίκι νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική: χρησιμοποιείται στο λουτρό για ρευματικές παθήσεις και για ξεκούραση. Βράζουμε 100γρ. θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι).
Συνταγή για κολόνια: Βάζουμε 10γρ. λουλούδια θυμαριού σε 250γρ. λευκό οινόπνευμα. Κλείνουμε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον καλοκαιρινό ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.
Συνταγή για μαρινάτα φαγητά: μουσκεύουμε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί 1 ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπη, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης και μερικά μοσχοκάρφια.
Δεντρολίβανο - Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός - Rosmarinus Officinalis
Χρήση:
Εσωτερική: το ρόφημα καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, είναι αντιδιαβητικό και κατά του άσθματος. Το κρασί είναι τονωτικό για την καρδιά και την όραση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος
Αφέψημα: βράζουμε άνθη και φύλλα δεντρολίβανου (μια κουταλιά του γλυκού) σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνουνε 2 φορές την ημέρα.
Τρόπος παρασκευής κρασιού
Βάζουμε σε ένα μπουκάλι λευκό κρασί μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου και τα αφήνουμε για αρκετές μέρες. Πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα.
Εξωτερική: Αντισηπτικό για πληγές. Ρίχνουμε πάνω στην πληγή σκόνη από τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου. Το μπάνιο σε αφέψημα δεντρολίβανου καταπραΰνει τους ρευματισμούς. Επίσης σε συνδυασμό με άλλα βότανα είναι αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης.
Ρίγανη - Ορίγανον το κοινόν - Origanum Vulgare
Χρήση:
Εσωτερική: οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική: βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).
Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia Officinalis
Χρήση:
Εσωτερική: είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην τόνωση της μνήμης, στο κρυολόγημα και στην έντονη εφίδρωση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση και οι κομπρέσες με ζεστό μείγμα είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.
Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia Officinalis
Χρήση:
Εσωτερική: είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην τόνωση της μνήμης, στο κρυολόγημα και στην έντονη εφίδρωση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση και οι κομπρέσες με ζεστό μείγμα είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.
Μέντα η πιπερώδης - Mentha piperita
Ιδιότητες:
Η μέντα τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Έχει αντισπασμωδικές, αντιεμετικές και αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά στη χώνεψη και είναι καταπραϋντική στο κοινό κρυολόγημα και το βήχα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στους κολικούς και στην κολίτιδα. Λέγεται ότι η μέντα δεν πρέπει να λαμβάνεται από μητέρες που θηλάζουν γιατί σταματά το γάλα. Κατά αυτήν την έννοια μπορεί να βοηθά και στην αποκοπή του. Το λάδι της μέντας είναι κατά των νευραλγιών και των πονοκεφάλων. Το μεντόλ είναι συστατικό του λαδιού της μέντας. Χρησιμοποιείται τοπικά ως αναλγητικό σε περιπτώσεις νευραλγίας, πονοκεφάλων και ισχιαλγίας. Έχει αντισηπτική δράση
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Μοχίτο - ο Κουβανέζικος δυόσμος
Ανήκει στην οικογένεια της μέντας και η γεύση του είναι μεταξύ δυόσμου και μέντας. Χρησιμοποιείται στο φαγητό, σαν ρόφημα μόνο του με μέλι ή σαν συνοδευτικό γεύσης στο περίφημο κοκτέιλ που πήρε και το όνομα του από το φυτό.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι με νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Τρόπος παρασκευής κοκτέιλ Mochito: Σε ένα χαμηλό (old fashion) ποτήρι βάζουμε δύο κουταλιές μαύρη ζάχαρη και λίγο λευκό ρούμι. Τρίβουμε τη ζάχαρη μέχρι να ενοποιηθεί με το ρούμι και αφού αυτά γίνουν ένα παχύρευστο σώμα προσθέτουμε μισό lime το οποίο στύβουμε με το ανάλογο γουδοχέρι, μία κορυφή φύλλων από μοχίτο (προσοχή δεν τα πιέζουμε), θρυμματισμένο πάγο μέχρι πάνω και συμπληρώνουμε σε αναλογία 5/7ρούμι, 2/7σόδα (αν όλα τα υλικά χτυπηθούν ελαφρώς σε σέικερ πριν είναι ακόμα καλύτερο).
Αρμπαρόριζα
Τί να κάνεις την τόση αρμπαρόριζα που έχεις στη γλάστρα και μοσχοβολάει;
Φτιάξτε αυτό το αρωματικό λικέρ που λειτουργεί ως υλικό ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής ή ακόμη για θεραπευτικούς σκοπούς (για γαστρεντερολογικά προβλήματα ή όταν έχετε πονόλαιμο ή άφθες στόμα σας)
Υλικά
250 γρ. αρμπαρόριζα
1,5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού νερό
1 λίτρο βότκα, ρακί, ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για ενίσχυση χρώματος)
Τρόπος παρασκευής.
Πρώτα πάρετε μία καθαρή γυάλα χωρητικότητας τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα και βάλετε μέσα την αρμπαρόριζα.
Σε μία κατσαρόλα φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Ανακατέψτε το σιρόπι με τη βότκα και ρίξτε το μείγμα πάνω από τα φύλλα, μέσα στη γυάλα.
Σφραγίστε τη γυάλα, ανακινήστε, και τοποθετήστε τη γυάλα σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.
Στραγγίστε το λικέρ με τουλπάνι και προσθέστε το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, αν θέλετε.
Αποθηκεύστε το λικέρ σε ένα όμορφο μπουκάλι.
Λουϊζα+λεβάντα Z
Αναμίξτε δύο πασίγνωστα βότανα που φημίζονται για την υπέροχη γεύση τους και τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες.
Επιλέξαμε την λεμονάτη λουίζα και την λεβάντα που έχει πιο λουλουδάτη "floral-tasting" γεύση, για ένα υγιεινό, γευστικό ρόφημα.
Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Συστατικά
5-6 φύλλα λουίζας
1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
Οδηγίες
Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
Χαλαρώστε και απολαύστε το.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε το ρόφημα του ενός λίτρου και να το βάλετε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαύσετε το χαλαρωτικό ποτό σας παγωμένο ακόμα και στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε παγάκια από το ρόφημα που ετοιμάσατε και όχι από νερό, καθώς έτσι θα διατηρήσετε τη γεύση του ποτού σας αναλλοίωτη.
Αν θέλετε να βρείτε αρωματικά φυτά και βότανα για να εμπλουτίσετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, ή αν έχετε επιπλέον απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Πηγές:
Πηγή: www.mistikakipou.gr