Το Πρόγραμμα Crocus στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

 Το σχολείο μας το τρέχoν σχολικό έτος 2020-2021 υλοποίησε το πρόγραμμα Crocus σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Μπακαλάρου Χριστίνα. Το Πρόγραμμα Crocus είναι μια ιρλανδική πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία (HETI) παρέχει κίτρινους βολβούς κρόκων για να φυτευτούν το φθινόπωρο εις μνήμη των ενάμιση εκατομμυρίων Εβραιόπουλων τα οποία χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και των χιλιάδων άλλων παιδιών τα οποία ήταν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

    Φυτεύσαμε, λοιπόν, κίτρινους κρόκους για να θυμόμαστε τα ενάμιση εκατομμύριο Εβραιόπουλα και τα χιλιάδες άλλα παιδιά που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Το κίτρινο χρώμα των λουλουδιών μας υπενθυμίζει τα κίτρινα αστέρια τα οποία ήταν αναγκασμένοι να φορούν οι Εβραίοι υπό τη ναζιστική κυριαρχία. Τα λουλούδια μας υπενθυμίζουν όλα τα παιδιά που χάθηκαν.

    Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες μας το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και να τους/τις ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Μαθαίνουν τη σημασία της ένταξης και του σεβασμού προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τις ειδικές ανάγκες, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

    Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, αλλά και πολλά επιβίωσαν. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον παππούδες σήμερα. Κληροδότησαν τις ιστορίες τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι ιστορίες τους δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ. Πρέπει και εμείς να τις λέμε στα δικά μας παιδιά. Φυτεύουμε κίτρινους κρόκους για να θυμόμαστε τα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν περνάνε στη λήθη, και η μνήμη τους και οι ιστορίες τους περνάνε στις επόμενες γενιές.

    Όταν οι κρόκοι ανθίζουν στην αρχή της άνοιξης, θυμόμαστε τα παιδιά που πέθαναν. Αλλά τα όμορφα λουλούδια μας υπενθυμίζουν επίσης ότι, ακόμη και μετά από τα πιο φριχτά γεγονότα, αρχίζει ξανά μια νέα ζωή και μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πριν. Τα λουλούδια μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ακόμη ομορφιά στον κόσμο και ελπίδα για το μέλλον μας. Το να φυτεύουμε τα λουλούδια είναι θλιβερό, αλλά είναι και ελπιδοφόρο.

    Τελικά ελπίζουμε ότι παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο θα φυτέψουν κίτρινους κρόκους στη μνήμη όλων των παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα.

#SDG 5 Ισότητα των φύλων,10 Λιγότερες ανισότητες,16 Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί.

Συγγραφέας: 
KIRIAKI KIDONIEOS