ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΡΟΣ ΚΕΡΚΙΝΗ (MΠΕΛΕΣ). ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ».

Αισίως ολοκληρώσαμε και φέτος  παρά τις δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα που αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο ΒΙΝΤΕΟ διαρκείας περίπου 2 ωρών που περιλαμβάνει όλες τις επιμέρους δράσεις του προγράμματος.

Ένα από τα 7 βήματα συμμετοχής του Γυμνασίου Κοίμησης στο Διεθνές Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, προκειμένου να τύχει θετικής αξιολόγησης από τους συντονιστές του, αλλά και να επέλθει η ικανότητα μετάγνωσης αειφορικών κανόνων συμπεριφοράς των μαθητών του εσαεί,  είναι και η σύνταξη του Οικοκώδικα που φέτος αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ. Προκειμένου να θυμόμαστε να τηρούμε στο παρόν αλλά και στο μέλλον τους κανόνες διαλέξαμε 5 κρίσιμα σημεία του προγράμματος που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και αποτελούν καθοριστικούς τομείς που πρέπει να προστατευτούν, ώστε να υπάρχει στο διηνεκές το Οικοσύστημα, αλλά και η ένδοξη ιστορία του όρους ΜΠΕΛΕΣ. Οι 5 κανόνες του ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ είναι οι παρακάτω:

ΒΟΤΑΝΑ-ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ: Δεν πρέπει με απληστία να συλλέγονται νεαρά φυτά πριν από την καρποφορία ούτε να ξεριζώνονται, με συνέπεια τη διαταραχή του οικοσυστήματος.
ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ:  Καταγγέλλουμε όσους παράνομα φυλακίζουν ωδικά πτηνά του Μπέλες όπως και τα pet shop που τα πωλούν.
ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ: Καταγγέλλουμε όσους προβαίνουν σε παράνομες υλοτομικές πράξεις και   όσους αποδέχονται τα παρανόμως υλοτομημένα προϊόντα.
ΤΟ ΠΑΡΥΔΑΤΙΟ ΔΑΣΟΣ (καταστροφικός  πλημμυρισμός) Συγκράτηση των φερτών υλικών του Στρυμόνα πριν την είσοδο του στην λίμνη, καθώς και  απομάκρυνση μέρους των φερτών υλών από τον πυθμένα της Λίμνης Κερκίνης ΑΜΕΣΑ.
Φροντίζουμε να παραμένει ζωντανό στο διηνεκές το μήνυμα των οχυρών ΡΟΥΠΕΛ: «ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ»

Συγγραφέας: 
gymkoimis