Ανακαλύπτοντας τα σπήλαια της Θερμής
Γνωριμία με τα σπήλαια της Θερμής
> Εξερευνητές στην αγροτική περιφέρειατου χωριού τους - της Θερμής – έγιναν τις μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας αρκετοί μαθητές του σχολείου μας. Περπάτησαν μαζί με τους γονείς τους το φαράγγι της περιοχής και γνώρισαν από κοντά τα τρία πιο γνωστά σπήλαιά του. Στη διαδρομή τους έτυχαν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Βρήκαν χελώνες, μάζεψαν σαλιγκάρια και μανιτάαρια, έβγαλαν χόρτα.
>Η αφορμή για να κάνουν αυτή τη διαδρομή, που έχει σημανθεί και περιλαμβάνεται στο δίκτυο των περιπατητικών διαδρομών του νησιού, είχε δοθεί από πέρυσι. Τότε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Νίκος Ζούρος και η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Κ. Μπεντάνα έκαναν στο σχολείο μια παρουσίαση με θέμα με θέμα «Τα σπήλαια και τα φαράγγια της περιοχής Θερμής». Στη συνέχεια της παρουσίασης αυτής οι μαθητές του σχολείου έφτιαξαν ένα CD-ROM με θέμα «Το φαράγγι της Θερμής και τα σπήλαιά του» στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Geoparkers: Οι αφηγητές της ιστορίας της γης»
> Τα επισκέψιμα σπήλαιά της περιοχής είναι τρία : Το Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη του “Καταφύγη” , το σπήλαιο του Αγίου Θυμιανού, με βάθος 10μ.και πλάτος 3μ., καθώς και το σπήλαιο του Αγίου Φιλίππου στη βραχώδη πλαγιά του βουνού “Σαραϊ”. Και τα τρία σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως ασκητήρια μοναχών, ενώ σήμερα στεγάζουν στο εσωτερικο τους μικρά εξωκκλήσια.