Εβδομάδα ελιάς στο σχολείο μας
Την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη αποφασίσαμε να την αφιερώσουμε σε δράσεις σχετικές με την ελιά. Είναι η περίοδος του λιομαζώματος και έτσι έχουμε φρέσκια παραγωγή λαδιού. Ξεκινήσαμε με το πάστωμα της ελιάς. Χρησιμοποιήσαμε ελιές μαύρες, ώριμες που έφεραν τα παιδιά από τα ελαιοκτήματά τους και αλάτι χοντρό που είχαμε φέρει από την επίσκεψή μας στις αλυκές.
Πρώτα πλύναμε τις ελιές, πετάξαμε αυτές που είχανε δάκο και τις βάλαμε σε πλαστική σακούλα. Ρίξαμε μπόλικο αλάτι να τις καλύψει όλες και κάναμε τρυπίτσες στον πάτο της σακούλας για να ξενερίζει. Τις βάλαμε σε σουρωτήρι και θα περιμένουμε σε κανένα μήνα να τις δοκιμάσουμε με φρέσκο ψωμάκι.
…………………………………………………………………………………………………
> Καπιράδα : Όταν αρχίσει να βγαίνει από το λαβάλ το λάδι, ο ελαιοπαραγωγός, για να δοκιμάσει την παραγωγή του, κάνει τη λεγόμενη ‘’ καπιράδα’’. Πρόκειται για ψωμί ψημένο στο μαγκάλι « της μηχανής», πάνω στο οποίο ρίχνει φρέσκο, ζεστό λάδι, αλάτι και ρίγανη.
Αυτό κάναμε και εμείς. Η κυρία Ελένη έφερε φρέσκο ψωμί από τον οικογενειακό τους φούρνο .Το κόψαμε φέτες, το βάλαμε στο ταψί, ρίξαμε φετινής παραγωγής λάδι, αλάτι και ντόπια ορεινή ρίγανη . Το ψήσαμε στο φούρνο του σχολείου μας και το φάγαμε με μεγάλη όρεξη.
…………………………………………………………………………………………………
> Κηραλοιφή: Η κυρία Δέσποινα, μητέρα της Μυρσίνης και της Μιχαέλας, μας πρότεινε να φτιάξει στο σχολείο μας κηραλοιφή. Χρησιμοποίησε μια παλιά συνταγή κάποιας γνωστής γιαγιάκας, με τα εξής αγνά υλικά:
Κερί μέλισσας : 1/4 του φλιτζανιού
Λάδι : 1/2 του φλιτζανιού και 1/4 σπαθόλαδο
Μαστίχα Χίου τριμμένη : 1 κουταλάκι
Πρώτα σε ανοιχτή κατσαρόλα ζέστανε νερό. Εκεί τοποθέτησε ένα βάζο μέσα στο οποίο έβαλε αρχικά το κερί μέλισσας, μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια το μισό λάδι μαζί με την μαστίχα, μέχρι να ενοποιηθούν. Ολοκλήρωσε τη συνταγή με το υπόλοιπο λάδι και άδειασε την αλοιφή σε ατομικά βαζάκια. Τη βοηθήσαμε και εμείς όπου μας το ζητούσε.
Μας μίλησε και για τις χρήσεις αυτού του φυσικού προϊόντος. Έτσι μάθαμε ότι μπορούμε να το βάλουμε σε σκασμένα χέρια, χείλη, στο πρόσωπο, σε πληγές. Ανακουφίζει από τσιμπήματα, κοκκινίλες, εγκαύματα, μολύνσεις και προσφέρει ενυδάτωση. Την ευχαριστήσαμε πολύ για την προθυμία της και τον χρόνο που διέθεσε και όλοι μας πήραμε το βαζάκι μας έτοιμοι να δοκιμάσουμε την αλοιφή μας.
…………………………………………………………………………………………………
> Κουλουράκια με λάδι και κανέλα: Ολοκληρώσαμε το αφιέρωμα στην ελιά και το λάδι με την παρασκευή κουλουριών. Η κυρία Ελένη έφερε το ζυμάρι. Το έφτιαξε με συνταγή της μητέρας της, της κυρίας Μαρίας. Είχε αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και μπόλικη κανέλα. Τα παιδιά στρώθηκαν στη δουλειά. Άνοιξαν το καθένα το φύλλο του και με φορμάκια έκαναν σχεδιάκια. Τα πασπάλισαν με σουσαμάκι και τα ψήσαμε στο φούρνο μας. Όλο το σχολείο μοσχοβόλησε κανέλα. Και του χρόνου παιδιά με καινούριες δράσεις!
Κυριακή Βάγια –Παπάλα
Δασκάλα της Γ΄ τάξης