Συνέντευξη με τη κ. Δέσποινα Δαλιάνη-Βακάλη, Μάρτιος 2017
Μικροί Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον 2016-2017
Συνέντευξη με τη κ. Δέσποινα Δαλιάνη-Βακάλη
Τη Πέμπτη, 9/3/2017, προσκαλεσμένη της δημοσιογραφικής ομάδας του περιβαλλοντικού μας προγράμματος ‘’Ανακύκλωση-Σχολικός Κήπος-Μικροί Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον’’ για συνέντευξη, ήταν η κ. Δέσποινα Δαλιάνη-Βακάλη, συγγραφέας του βιβλίου ‘’ Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής’’. Θέμα μας : '' Ο ΓΕΡΑΚΑΣ ΤΟΤΕ... ΚΑΙ ΤΏΡΑ''.
Με τη γλαφυρή της αφήγηση, τη χρωματισμένη από το γνήσιο συναίσθημα ενός ανθρώπου που έχει βιώσει άλλες εποχές, σε μια πόλη που εμείς δε ζήσαμε, και με νοσταλγική διάθεση, μας ταξίδεψε μέσα από τις γνώσεις και εμπειρίες της στο Γέρακα του ‘’τότε’’ και μέσα από τις δικές μας ερωτήσεις αναδείχθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές με την πόλη του ‘’τώρα’’.
Μοιράστηκε μαζί μας τους λόγους που εμπνεύστηκε να συλλέξει υλικό και να συγγράψει το βιβλίο, μας περιέγραψε το φυσικό τοπίο του Γέρακα του περασμένου αιώνα, όταν ακόμα ήταν συνοικισμός, όπου η σύγκριση με το παρόν σχεδόν σοκάρει, τα σπίτια, τους δρόμους, τις συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι, τα επαγγέλματά τους και της ασχολίες τους, που επηρεάζονταν άμεσα από τη γεωγραφική τοποθεσία της περιοχής. Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, μας ενημέρωσε τι υπήρχε τότε σε διάφορα σημεία του Γέρακα, όπως στη περιοχή που είναι χτισμένο το Δημαρχείο, το σχολείο μας, η κεντρική πλατεία, πώς ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος.....
Φυσικά, αναπολώντας τα παιδικά της χρόνια ως μαθήτρια, δε παρέλειψε να μας περιγράψει τα σχολεία και πώς αυτά λειτουργούσαν. Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομία της πόλης και στην ύπαρξη παραγωγικών μονάδων. Με ερέθισμα τα παραπάνω αλλά και αναφορές στους τρόπους διασκέδασης των κατοίκων, παρομοιάσαμε τη συνολική εικόνα με παλιά ασπρόμαυρη ταινία, όπως αυτή με τίτλο ''Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο''. Η κ. Δαλιάνη πρόσθεσε και την: '' Αδέρφια μου αλήτες πουλιά'', μιας και στην περιοχή υπήρχαν τσιγγάνοι, που άφηναν και αυτοί το αποτύπωμά τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής. Έγινε αναφορά στους Αττικούς Σιδηροδρόμους και στο ''Μουτζούρη'', το τρένο που καίγοντας κάρβουνο, διέσχιζε το Γέρακα για να καταλήξει στο Λαύριο.
Τέλος, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο της, που περιέγραφε τη Πηγή της πόλης -από την οποία πήρε την ονομασία του και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ''ΠΗΓΗ''-, συγκινημένη, μας μίλησε για το νερό που έρεε, δώρο ζωής για τους κατοίκους, αλλά και σημείο οικιακών εργασιών, διασκέδασης, παιδικού παιχνιδιού και άλλοτε ανάπαυλας.
Μας είπε και μας διάβασε και άλλα πολλά, ζωντανές αναμνήσεις από το δικό της παρελθόν, που μετουσιώθηκαν σε πολύτιμες γνώσεις για το παρόν όλων μας.