Τα πάντα για την μέλισσα
Στο Ευρωπαικό οικολογικό πρόγραμμα eTwinning Eco Team που εκπονούμε με τον ρόλο του ιδρυτή καλούμε και καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε σε οικολογικά αφιερώματα-mini projects- που ενδιαφέρουν εμάς και τους εταίρους μας.
Αυτήν την περίοδο μία από τις διακρατικές ομάδες του προγράμματος μας ανέθεσε την Μέλισσα, τον ρόλο της στην επικονίαση των λουλουδιών, στους κινδύνους που διατρέχει και στους τρόπους αντιμετώπισης.
Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις δράσεις μας.
1. Εμπλοκή γονέων στο πρόγραμμα με την διδακτική βοήθεια του maskot Leafuli φυσικά.
2. Κατασκευή ρομποτικής πίστας και προγραμματισμός του ρομπότ bee bot να χορέψει τον χορό της μέλισσας και συμμετοχή με εκδήλωση στο europe code week 4all.
3. Κατασκευή κυψέλης από ανακυκλώσιμα υλικά.
4. "Μαγείρεψε και δοκίμασε"- Ετοιμασία, εκτέλεση και δοκιμή συνταγών με μέλι!
5. Παιχνίδια με την μέλισσα online για όλους τους συνεργάτες
https://learningapps.org/display?v=pc7ak0oi324
6. Επίσκεψη μελισσοκόμων και πραγματοποίηση βιωματικού εργαστηρίου ή αλλιώς Think Beeg!
Οι μέλισσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον φυσικό μας κόσμο και μαθαίνοντας στα παιδιά τη σημασία αυτών των μικρών πλασμάτων θα τους ανοίξει το μυαλό και θα τα βοηθήσει να δείξουν συμπόνια και αγάπη για αυτά τα ζώα καθώς εξελίσσονται στην ενηλικίωση. Όλοι εξαρτόμαστε από την επιβίωση των μελισσών Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολίβρια, απειλούνται όλο και περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η επικονίαση είναι, ωστόσο, μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Σχεδόν το 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται, εξ ολοκλήρου, ή τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση των ζώων, μαζί με περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Οι επικονιαστές όχι μόνο συμβάλλουν άμεσα στην επισιτιστική ασφάλεια, αλλά είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ όρισε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια προσφορά τροφίμων και στην εξάλειψη της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όλοι εξαρτιόμαστε από τους επικονιαστές και, ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείται η μείωση τους και να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας.
https://www.un.org/en/observances/bee-day