12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
Τα νέα του Σχολείου μας
Γιατί κάποιος να τραγουδάει O sole mio? Τι μπορεί να σημαίνει ο ήλιος για τη Γη; Και γιατί όλοι οι γονείς μας λένε να προσέχουμε στον ήλιο; με αυτά τα ερωτήματα "ξυμνήσαμε" τις αισθήσεις μας, κινηθήκαμε στη μουσική και είπαμε στον ήλιο Καλημέρα. Διαβάσαμε το παραμύθι της Β. Μιχαηλάκη- Αρφαρα "Η αόρατη ομπρέλα" (εκδ. Διάπλαση) και είδαμε τι έγινε με τα καυσαέρια στην ομπρέλα της γης.
Την Τρίτη 16 Απριλίου 2018, επισκέφτηκε το σχολείο μας η κα Αρετή, παραγωγός βιολογικής σταφίδας. Μας γνώρισε το αμπέλι, την "κουρμούλα" όπως λέμε κρητικά το κλήμα ή την "σταφυλιά" όπως λέμε εμείς τα παιδιά! Δοκιμάσαμε τις βιολογικές της σταφίδες, οι οποίες έχουν την πιστοποίηση της ΔΗΩ. Μας κέρασε σπιτική βιολογική σταφιδόπιτα! Για όλα αυτά εμείς της τραγουδήσαμε τραγούδια για την υγιεινή διατροφή και χορέψαμε. Ήταν μια υπέροχα δυναμωτική και υγιεινή μέρα!
Οι γιορτές απαιτούν γλυκές παραδοσιακές γεύσεις! Ας προτιμήσουμε τουλάχιστον να είναι σπιτικές. Στο χώρο του νηπιαγωγείου μας φτιάξαμε με τη βοήθεια της γιαγιάς Ελένης κουραμπιέδες! Μόλις ξεκίνησε η νέα χρονιά ετοιμάσαμε τη δική μας βασιλόπιτα. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε τη γλυκιά παράδοση αλλά δεν ξεχνάμε να προσέχουμε την υγεία μας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος της διατροφής έχουμε ασχοληθεί με το ελαιόλαδο και τα οφέλη του. Τι συμβαίνει όμως με το κουκούτσι της Ελιάς; Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ενέργειας όπου η κα. Δ. Χουμεριανού μας έδειξε πώς γίνεται βιομάζα και μπορούμε στη συνέχεια να το μετατρέψουμε σε ενέργεια! Ως δραστηριότητα προετοιμασίας ακούσαμε το ντίλι- ντίλι- ντίλι και δουλέψαμε πάνω στον πίνακα του Θεόφιλου.
Από 20- 24 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων μέσω της δικής μας σχολικής καμπάνιας "Τίποτα δεν πάει χαμένο...". Φτιάξαμε κάδους ανακύκλωσης, οικολογικά παιχνίδια, χαριστική βιβλιοθήκη και παιχνιδοθήκη. Επίσης, στο πλαίσιο της επαναχρησιμοποίησης υλικών υλοποιήσαμε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας για γονείς με καλαθοπλεκτική εφημερίδας. Το σχολείο επισκέφθηκε ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων νομού Ηρακλείου κ. Χατζάκης Στέργιος, ο οποίος ενημέρωσε τους γονείς για την ανακύλωση του πλαστικού και τις εναλλακτικές του χρήσεις.
Σε λίγες μέρες θα επισκεφτούμε το ΚΠΕ Αρχανών και θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για τη Βιοποικιλότητα. Αυτή τη μεγάλη παράξενη λέξη με τα 7 παλαμάκια και 14 γράμματα! Τι σημαίνει όμως;
Βασικός στόχος μας ήταν τα παιδιά να διαχωρίσουν σε πρώτο στάδιο τους ζωντανούς οργανισμούς από τους μη ζωντανούς. Έτσι έγινε ο πρώτος διαχωρισμός ανάμεσα σε Φυτά (Χλωρίδα) και Ζώα (Πανίδα). Ότι δεν μας απαντούσε σε αυτές τις κατηγορίες δεν ήταν βιοποικιλότητα, όπως ο μαρκαδόρος, το ψαλίδι, συσκευασίες τροφίμων, κλπ.